Oua prepelita Ploiesti

Prepelite


Prepelitele fac parte din familia Phasianidae, ordinul Galinaceelor si sunt inrudite cu mult mai cunoscutii pauni, fazani dar si cu gainile si porumbeii.Prepelitele se gasesc in Europa, Africa, Australia, Asia si America de Nord.

Prepelitele sunt consemnate in istorie inca de acum mii de ani in China si Egipt, cand erau vanate pentru carnea lor delicioasa. In China prepelitele erau pretuite pentru calitatea carnii lor dar si pentru ouale delicioase pe care le fac. Alaturi de China, si in Japonia, in secolul al XII-lea, prepelitele au fost consemnate dar in acest caz aveau rol ornamental si doar din acest motiv erau tinute in gospodarii. De abia dupa 70 de ani japonezii au inceput sa le pretuiasca si pentru carne. In prezent prepelita este extrem de apreciata in Orient dar si in Europa pentru calitatile nutritive  si proprietatile medicale ale carnii si ale oualelor.

Initial, prepelitele erau pasari migratoare, dar de-a lungul timpului a inceput domesticirea lor si implicit si exploatarea lor pentru oua. Prepelita europeana inca nu a ajuns la performantele prepelitelor japoneze ca numar de oua. Daca o prepelita europeana produce si cloceste, o data pe an, pana la 12 oua, cea japoneza produce anual peste 250 de oua.

Speciile de prepelite

Cele mai cunoscute specii sunt prepelita faraon si prepelita japoneza, cea din urma fiind cea mai raspandita in randul fermelor de prepelite. In total sunt in jur de 15 specii de prepelite, dintre care le  amintim pe cele mai cunoscute:

  • prepelita chineza pitica, se gaseste in mai multe culori si este  cunoscuta ca fiind cea mai mica prepelita din lume;
  • prepelita Madagascar, care este foarte rara si din acest motiv si foarte cautata;
  • prepelita californiana cu mot, prepelita strauss, care are penetul albastru si motul portocaliu si prepelitele de copac.

Avantajele cresterii prepelitelor

In concluzie, avantajele de a creste prepelite sunt numeroase: ajung la maturitate foarte repede, produc un numar mare de oua pe an, nu au nevoie de foarte mult spatiu, pe o suprafata de un metru patrat putand sa incapa in jur de 100-120 de exemplare, insa este mai bine sa fie distribuite doar 70-80, consuma o cantitate mica de hrana pe zi, pot fi folosite pentru carne, oua sau pentru repopulare, sunt rezistente la boli.

Cel mai mare avantaj il au consumatorii de carne si oua de prepelite, datorita proprietatior curative majore si surplusului de vitamine.