Oua prepelita Ploiesti

3. Determinarea sexului puilor
Determinarea exacta a sexului puilor de prepelita, se poateface de la ziua 21 de viata.Masculii se deosebesc de femele, prin existenta unei pete maro pe burta, in timp ce puii de prepelita femele au pe burta pete gri si/sau negre. Intr-o colivie raportul de femele si masculi trebuie sa fie 3 la 1, 3 femele la 1 mascul daca dorim sa obtinem oua pentru incubat sau 5 la 1 daca nu vrem oua cu pui.
Altii se pot separa numai dupa maturizarea sexuala,adica la 38-40 zile, si se face astfel: se tine prepelita cu spatele in sus: puicuta prezinta o cloaca normala, asemanatoare cu a altor pasari, la mascul se poate observa deasupra cloacai o vezica seminala umflata de culoare rosiatica, iar o usoara apasare cu degetul mare si cel aratator pe vezica duce la iesirea spermei care este cremoasa si de culoare alba. Sortarea dupa sex a puilor incepe sa se faca dupa 21 de zile de viata.
Primele femele incep procesul de ouare dupa 38-40 de zile de viata. Cand ating varsta de 50 de zile rata de ouat creste iar la 60 de zile creste si mai mult. Masculii ajunsi la maturitate, 40-45 de zile, pot sa fie deja taiati. De ce este important sa fie separati masculii de femele? Masculii nu au nevoie de atatea proteine ca femelele. In cazul in care nu ati reusit sa ii deosebiti dupa petele de pe burta, cand ating varsta de maturizare, puteti sa ii luati si sa ii strangeti la baza: se poate observa la masculi deasupra cloacai o vezica seminala umflata de culoare rosiatica, iar o usoara apasare cu degetul mare si cel aratator pe vezica duce la lichidului spermatic.